Elektriske rullegardiner

Jeg har tit tænkt, at elektriske rullegardiner i hytten ville være luksus. Og det kan købes. Det koster bare knaster. Luksus koster knaster.
Da jeg er lidt af en gør-det-selv-mand, måske endda på kanten til at være en habil en af slagsen, så er det altså et projekt jeg bilder mig ind, jeg kan klare at lave selv. Og jeg vil gerne. Det er mega spændende.
Jeg vil jo også allerhelst have, at det passer til det home-automation-system som jeg benytter, så jeg ikke skal have 14 fjernbetjeninger liggende til at styre alverdens mærkelige gadgets.

IKEA har i deres sortiment nogle rullegardiner der kan tilsluttes til home-automation. Jeg tænker IKEA er billigt, derfor tænker jeg også, at det er fair at sammenligne min projekt-pris mod IKEAs. De dødsyge tal kommer senere.

Hvor starter jeg så?
Jeg skal bruge en motor, et gardin og en enhed til at styre gardinet (strøm). Ja, så enkelt er det vel i virkeligheden.
Der er selvfølgelig også en masse detaljer. What? Er der mere der skal overvejes? Ja! Jeg har heldigvis lavet et par prototyper, så det er ikke helt uden øvelse, at jeg vælger, som jeg gør.

Motor
Der skal en god tube-motor til. Typisk kikker jeg på Amazon (i England eller Tyskland) eller på eBay for at finde sådan nogle lidt specielle produkter. Det koster typisk det halve af en halv bondegård, at købe sådan nogle produkter i Danmark.
I dette tilfælde fandt jeg en på Amazon i Tyskland.
Jeg har brug for flere, men prisen på en enkelt er 32,99€ plus fragt på 13,99€, totalt 46,98€, svarende til 350 kr. Her kan man spare lidt, ved at købe flere til samme fragt.


Der er et stort udvalg af tube-motorer, så hvad skal man vælge?
For at det ikke skal blive for stort, så går jeg efter en motor der har en diameter på maksimum 35mm. Bliver det større, så skal rullegardin-stangen også være større. Det kommer vi til.
Motorer med mindre diameter er typisk 12v.
Udvalget blandt 35mm motorer ikke så stort, som hvis man går op i en større diameter. Men de findes.

Linket til denne specifikke model på Amazon:
https://www.amazon.de/gp/product/B01K2777L0
Jeg har i øvrigt valgt en motor der kører på 220v, så jeg ikke skal til at sætte strømforsyninger op der kan håndterer 12v eller lignende.
I øvrigt er motoren helt rå - der er intet ekstra tilbehør som fjernbetjening eller Wifi eller noget som helst. Der er en motor og nogle beslag. Har vi brug for mere?

Gardin
Der skal selvfølgelig også bruges et gardin.
Her melder spørgsmålene sig:
  • Skal man selv købe et rør og sætte gardin på?
  • Skal man selv skære gardinstof?
  • Skal konen have lov at vælge stoffet?
Nej, den slags slavearbejde kan andre få lov at klare. Det koster selvfølgelig lidt, at få andre til det sure arbejde, men det skal altså heller ikke være surt og uoverkommeligt at få luksus-rullegardiner. Om konen skal vælge stoffet gør processen langsommelig. Hun kan ikke vælge. Tag nu bare det sorte skriger du. Hun vælger ikke det sorte.

Jeg har kikket på et utal af hjemmesider der sælger rullegardiner, men det er meget få, hvor det er muligt at vælge, hvilken størrelse rør man ønsker. Jeg tror faktisk kun jeg fandt en eller to danske hjemmesider, hvor det var muligt. Jeg har valgt at kikke på danske shops, da rullegardiner sendt fra udlandet godt kan løbe lidt op i pris pga. de lange pakker. Her er det fragten der koster. Måske kunne der være lidt ekstra besparelse, hvis man brugte tid på at finde den rigtige shop og måske investerede stort og købte til hele huset på en gang.

Jeg købte rullegardiner på uniggardin.dk.
For at være sikker på, at rullegardinerne er med den rigtige størrelse rør, så tager jeg følgende vej igennem butikken:
I menuen vælger jeg "indendørs produkter" og derefter "Rullegardiner".

For selv at kunne vælge rør-størrelse, så skal man have fat i gardin-typerne "UNIG Basic" eller "UNIG Lux". På "UNIG Premium" kan man også selv vælge størrelse på rør, men det er nogle størrelser jeg ikke har checket. I teorien skulle der ikke være noget vejen for at gå den vej, hvis man har behovet.
Modellerne "Faber" og "VELUX" tilbyder ikke konfiguration af rør-størrelser.
Til mit projekt havde jeg brugt for mørklægning.
Jeg valgte "Basic"-modellen, billig men forhåbentlig brugbar.

På knægtens værelse er der to vinduer, begge i samme størrelse: 130cm i bredden og 130cm i højden.
Jeg regnede lidt frem og tilbage på størrelser, størrelse på motor-del der kommer til at stikke ud af røret, ekstra beslag til montering og gangede med pi, så kom jeg frem til en bredde på 127,50cm. Højden 130cm. De to tal tastes ind og der trykkes beregn. Herefter kan der foretages tilvalg.

Det vigtigste valg her er "rørstørrelse". For "Basic"-modellen vælger man i S, M, XL og XXL. For at motoren kan være i røret, skal vi have fat i størrelsen XL på 50mm i diameter:
Det lyder måske lidt i overkanten at vælge 50mm, når nu motoren er 35mm og der er et rør på 38mm (størrelse M). Men.. M-modellen er rigtigt nok 38mm indvendigt, der er dog nogle kanter og linjer og indhak, der gør, at rørets indre diameter alligevel ikke er stor nok.

Tager man udgangspunkt i "Lux"-modellen i stedet, så gætter jeg på, at man kan vælge en rør-størrelse på 44mm. Jeg må lige indskyde, at jeg ikke har testet det, og derfor ikke ved om det vil passe til motoren passer. I 50mm røret sidder motoren ret tæt på de der udstikkere. Det er nok et relativt dårligt gæt jeg kom med der.

Styring: Vælg kædetræk til højre eller venstre. Det er ikke vigtigt hvilken side det sidder i - det piller vi af alligevel.
Det der måske alligevel spiller en rolle er, at motoren erstatter kædetrækket. Ledningen fra denne skal hen til noget strøm, så hvis strømmen sidder lige til venstre for rullegardinet, så er det måske værd at vælge venstre. Det er dog muligt at hive kædetrækket og endestykket ud og bytte det rundt, så det er ikke af allerstørste betydning. 

Kæde farve: Det er ikke relevant.

Underliste: Vælg den der giver mening for dig. Jeg valgte sort, så det var samme farve som gardinet.

Oprul: Almindeligt, eller vælg omvendt, omend du altid bare kan vende den når du sætter motor i.

Beslag: Universal beslag, vælg den farve du synes passer til dit projekt.

Bestil!
Dengang i maj 2020 da jeg oprindeligt bestilte, der stod prisen i 654 kr. med ovenstående valg. Nu, august 2020, er prisen 718 kr. Det må være inflationen. 9%!? Måske det alligevel godt kan betale sig at kikke efter en udenlandsk gardin-pusher.
Fragt er 59 kr oveni. Jeg gav 89,- for hjemmelevering.
Pris for gardin: 807 kr.
Nu er vi jo næsten færdige. Vi har en motor og et gardin. Det er vel det vigtigste?
En hurtig sidebemærkning. Gardinet leveres fra Tyskland, så hvor end Unig-gardin bestiller deres varer, der skulle man måske selv prøve at fedte sig ind. Desværre har jeg af papiret ikke kunne spotte, hvor varerne stammer fra.

Styreenhed
Hvordan skal vi styre motoren? Kunne jeg ikke have købt en motor med fjernbetjening, så jeg ikke skulle tænke yderligere over tingene? Jo, det var en mulighed.
Men.. herhjemme har jeg et home-automation-system, som jeg gerne vil have at så mange af mine gadgets snakker sammen med. Med dette system kan jeg altså styre, hvornår ting skal ske. Min tanke er, at når det er nat, så er rullegardinet rullet ned, og om dagen er det rullet op. Helt automatisk. Når det er luksus skal der ikke rulles med rullegardiner. Det sker bare. Der skal selvfølgelig også være nogle kontakter, så gardinet kan styres manuelt, hvis nu solen skinner ind på champagnen og gør den lummer. Lummer hører til om lørdagen. Lummer lørdag. Mit home-automation-setup vil jeg dog ikke beskrive. Her må du klare dig selv.

Man kan også nøjes med en simpel kontakt der kan styre gardinet. Jeg tror man kan finde sådan en i de fleste byggemarkeder. Jeg er overbevist om, at jeg har set en i min lokale Bauhaus, men jeg kan ikke finde kontakten på deres hjemmeside. For fuldstændighedens skyld, så har jeg dog fundet en hos Greenline:
https://www.greenline.dk/elartikler/lauritz-knudsen-fuga/fuga-afbryder/lk-fuga-jalousiafbryder

Mit home-automation-system kan kommunikere over Wifi, Zigbee og Z-Wave. Jeg er derfor ude efter produkter der benytter disse protokoller. Zigbee har jeg desværre ikke haft så meget held med over tid, så jeg hælder mest til Z-Wave og dernæst Wifi. Wifi sidst, fordi jeg helst ikke vil have det stjæler alt båndbredden på mit netværk.
En Z-Wave enhed jeg har haft held med at bruge er Qubino's Flush Shutter.
https://en.m.nu/blinds-awnings/inbyggnadsmodul-for-rullgardiner-flush-shutter-gen5-qubino
(Denne er til 220v, selvom der står noget andet på siden.)
Med en pris på 400 kr synes jeg dog den er lige til den dyre side. Den vil også presse prisen på det enkelte gardin i vejret.
Jeg er derfor gået over til Wifi-fjenden. Heldigvis snakker vi ikke om 100 nye enheder på mit netværk, så jeg krydser fingre for, at der ikke kommer synderligt meget mere trafik til.
Jeg er faldet for disse enheder, der kan gøre mit liv mere luksus, Shelly 2.5:
https://shop.shelly.cloud/shelly-2.5-ce-ul-wifi-smart-home-automation#54
Lige nu står den i 16,66€, små 125 kr. Jeg er sikker på, at jeg gav mere for mine dengang jeg investerede. Det er i øvrigt også muligt at købe en sampak med 2 eller 4 i, så er der lidt sparet.
Der skal også lidt fragt på, så vi ender på 25,84€ for et stykke styreenhed.

Nu har vi alt der skal til, for at vi kan leve i sus og dus og luksus.


Motor
46,98€
kr 350,00
Rullegardin inkl hjemmelev.

kr 807,00
Styreenhed
25,84€
kr 200,00
Samlet pris

kr 1.357,00
Vær lige opmærksom på, at gardinet er på mål.
Prisen pr styk bliver en anelse mindre, hvis flere motorer, styreenheder og gardiner bestilles ad gangen.

Vi skal have noget at sammenligne med.
IKEA sælger et produkt de kalder "Fyrtur".
https://www.ikea.com/dk/da/p/fyrtur-morklaegningsrullegardin-tradlost-batteridrevet-gra-20408178/
Det kører på batterier? Jeg hader ting jeg skal skifte batterier i. Jeg håber for køberen, at batterierne holder længe.

Det er ikke helt på et mål der passer mig. Det valgte er 120cm i bredden. Jeg ville gerne have det lidt bredere. IKEA har også 140cm i bredden. Det passer mig heller ikke.
IKEAs produkter er i svenske centimeter, så spørgsmålet er, om der findes nogle vinduer i Danmark der passer de mål IKEA har på deres rullegardin-serie?

Få nu sammenlignet! Ja, lad os se på tallene.
120cm i bredden står til 1099 kr.

Så.. min løsning er lidt dyrere end IKEAs. Jeg forestiller mig i øvrigt, at IKEAs er den billigste færdig-løsning på markedet til den gængse forbruger.
Til gengæld er mine gardiner på mål. De passer til det enkelte vindue og jeg kan integrere det hele med mit eksisterende home-automation-system.
Bevares; IKEAs system kan også integreres. Jeg har læst om nogen der har haft held med at kommunikere direkte med IKEAs Zigbee-protokol. Lykkedes det dig ikke at gøre det, så skal du af med lidt ekstra af dine surt sammensparede skillinger, for så skal du bruge en gateway:
https://www.ikea.com/dk/da/p/tradfri-gateway-hvid-40337806/
250 kr står sådan en i.

Og så den korte version: Min løsning er lidt dyrere end den billigste færdige løsning, men giver til gengæld mulighed for, at konfigurere farve, størrelse og andre detaljer.
IKEAs ser også ud til at have den fordel, at konen ikke kan blande sig i farvevalget. Min løsning har det svært fra start.
For en god ordens skyld må jeg hellere nævne, at sådan noget med rigtig strøm fra stikkontakten, det må man ikke selv lave. Så du skal selvfølgelig have hyret din favorit elektriker-ven til at tilslutte dit gardin til styreenheden og til strømmen. Det koster en kasse. 

Nu skal det hele samles og så skal livet leves i luksus, champagne, rosé, e-v-e-r-y-d-a-y.
Og her tænker du så, at IKEAs næsten-på-mål-Fyrtur er fint nok til dig, for jeg skal have gang i min 3D-printer, for at printe nogle adaptere der passer til gardin-rørene. Jeg ved ikke om man kan få sådan nogle adaptere on-the-internet-somewhere.

I mit tilfælde, hvor jeg købte "Basic"-versionen og et rør på 50mm, så har jeg designet nogle adaptere, som passer til røret og til motoren.
Adapterne er designet i Autodesk Fusion 360. Programmet er gratis, hvis man ikke bruger det kommercielt. Jeg er ikke særlig 3D-kyndig, men det er alligevel lykkedes mig at komme frem til noget der virker.

Hvis det passer at nævne det, så passer det nok her. Jeg har printet i PETG. Motoren kan godt blive varm af at rulle og og ned, så plastikken min adapter er lavet af, skal kunne tåle lidt temperatur.

Når adapteren er printet og sat på motoren ser det sådan her ud:


Motoren og adapteren passer perfekt i røret:

Der er ikke meget plads omkring røret, selvom motoren er 35mm i diameter og røret skulle være 50mm i diameter. Hvis man vælger "Lux"-modellen, så er røret på 44mm måske alligevel ikke stort nok.


Perfect fit:

De motorer jeg havde købt kunne bygges om, så de kunne klikkes ind i et beslag på væggen. Så jeg har bygget motoren om, så det endte med at se sådan ud.
Bygget om er måske i øvrigt så meget sagt. Jeg fjernede de 2 skruer i toppen og så kunne jeg fjerne "pinden" i midten og erstatte den med en plade.


Jeg tror det bliver lidt pænere at se på, at det er sort, ellers vil man kunne se det blanke metal på væggen.

Monteret i vinduet uden gaffa-tape. Det ser sgu' da meget godt ud!

    

Der skal bruges beslag fra rullegardinet og beslag fra motoren. Altså forskellige beslag i hver ende af rullegardinet. Det betyder, at slut-resultatet ser lidt uens ud. To forskellige slags beslag. Det er luksus, men det kunne have været pænere. På et eller andet tidspunkt skal der sættes en skjuler op, så gardinet ikke kan ses, men det er et projekt til fremtiden. Langt ude i fremtiden. Der skal drikkes champagne nu! I mørket.

Og mens jeg husker det; hvordan passede mit mål i bredden så? Jeg havde 130cm i bredden i vinduet, bestilte rullegardinet med en bredde på 127,50cm.
Det passer. Kikker man på symmetrien, så er det pænt. Rullegardinet kunne dog godt have været 2cm bredere. Den ekstra bredde ville bare kun være i modsatte side af motoren, da motor-siden ikke kan justeres tættere på væggen. Alt i alt er jeg godt tilfreds.